Jak vybrat krevety do akvária. Průvodce pro začínající chovatele krevetek

 Chov krevetek v akváriu si získává stále více příznivců, a proto si v tomto článku povíme, jaké krevetky si pro začátek do akvária vybrat.


Nejběžnější druhy akvarijních krevetek

Obecně lze říci, že nejčastěji chovanými druhy krevetek v akváriích jsou krevetky rodu Neocaridina a krevetky rodu Caridina. Krevetky z obou těchto rodů se chovají velmi podobně. Liší se především náročností jejich chovu, zejména co se týče nároků na kvalitu vody v akváriu. Kvalitou vody máme na mysli její parametry. Pro krevetky jsou nejdůležitějšími parametry vody GH - celková tvrdost vody, KH - uhličitanové tvrdosti vody a PH - PH vody.


Začátečníkům proto pro začátek rozhodně doporučujeme zvolit krevety z rodu Neocaridina, které si poradí s různými vlastnostmi vody a u standardní vody tekoucí z kohoutku není třeba vyrábět vlastní vodu s reverzní osmózou. Krevetky rodu Neocaridina zároveň nepotřebují aktivní půdní substrát jako krevetky rodu Caridina, ale vystačí si i s běžným štěrkem. Rozhodně musíme zmínit, že nedoporučujeme chovat krevetky obou rodů v jednom akváriu.

black sakura 1

 

Crystal-Red-Shrimp

Jak vybrat krevetky do akvária

Je jedno, zda si pro začátek vyberete krevetky rodu Neocaridina nebo Caridina. Rozhodně doporučujeme vybrat do každého akvária pouze jednu barevnou variantu z těchto rodů a nezáleží na tom, který rod zvolíte.

Pokud si do jednoho akvária vyberete například modré krevety Blue Dream a zároveň červené krevety Red Cherry, dojde k tomu, že se jednotlivé druhy začnou mezi sebou křížit, což pak způsobí, že potomci ztratí své barvy a skončí to tak, že každá další generace mláďat bude mít méně a méně barev, dokud se nevrátí k přirozené hnědé barvě krunýře.


Zároveň je třeba říci, že krevety rodu Caridina se nekříží s krevetami rodu Neocaridina. Jak jsme však již uvedli výše, tyto dva rody není vhodné chovat společně v jednom akváriu, a to z důvodu rozdílných nároků na kvalitu vody.


Krevetkám rodu Neocaridina vyhovuje především tvrdší voda s více zásaditým PH a naopak krevetky rodu Caridina dávají přednost měkké vodě s mírně kyselým PH.

Naše doporučení při výběru krevetek do akvária

Začátečníkům rozhodně doporučujeme vybrat si do akvária krevetky rodu Neocaridina. Je možné vybírat z různých barevných variant, ale jak jsme psali výše, do jednoho akvária vybírejte pouze jednu barevnou variantu. Mezi nejoblíbenější barevné variace krevetek rodu Neocaridina patří modrý Blue Dream a červený Red Cherry.

Na výběr je samozřejmě mnohem více barevných variant. Později, až zvládnete základy chovu akvarijních krevetek, můžete postoupit o úroveň výš a vyzkoušet si krevetky rodu Caridina.