Dánio perlové - Danio margaritatus: podrobný návod pro chov

 Dánio perlové - Danio margaritatus je malá pestře zbarvená sladkovodní rybka. Tyto mírumilovné ryby jsou ideální pro společenská akvária. 

Táto rybka je známa svým nápadným vzhledem, který se vyznačuje vzorem skvrn připomínajícím souhvězdí na tmavém pozadí. Tuto rybu najdete také v našem obchodě

 

Dánio perlové - Danio margaritatus péče

Péče o ryby Dánio perlové je poměrně jednoduchá. Vyžadují minimálně 30litrové akvárium, do kterého se vejde přibližně 10 ryb.

Razbora Galaxy

 

Základní informace Dánio perlové

Dánio perlové je tropická ryba, která je mezi akvaristy oblíbená od svého objevení v roce 2006. Tato ryba je jedním z nejnovějších přírůstků v akvaristice, který vyvolal velký úspěch u chovatelů po celém světě. Tato ryba má fantastické zbarvení těla, a proto je jednou z nejvyhledávanějších tropických ryb do akvárií.

Název ryby se změnil z běžného názvu Microrasbora Galaxy na Danio perlové. Vědci tak učinili poté, co zjistili, že ryba je blízce příbuzná s druhem ryby Danio. Když vědci rybu poprvé objevili, jmenovala se Microrasbora sp. Dnes je její oficiální název Danio Margaritatus.

 

Základní informace

Čeleď: (Cyprinidae)

Stupeň péče: jednoduchý

Temperament: klidný

Očekávaná délka života: 3 až 5 let

Velikost: Délka: do 3 cm

Strava: všežravec

Minimální velikost nádrže: 30 litrů

Teplota: 22 až 28 stupňů Celsia

PH vody: pH 6,5 až 7,5, 

Tvrdost: 2 až 10 GH

 

Vzhled Dánio perlové - Danio margaritatus

Tato ryba má ve srovnání s jinými rybami bizarní tvar těla. Její nos se zdá být příliš hluboký, zatímco délka jejího těla je asi trojnásobkem její výšky.

Mezi zbarvením samců a samic je nápadný rozdíl. Samci mají poměrně jasně modré zbarvení těla. Samice mají matnější modrozelené zbarvení pozadí s nádechem žlutavé barvy na břiše.

Samice i samci mají na těle vzor, který vypadá jako drobné tečky. Žaberní štítky obou pohlaví jsou tak průhledné, že přes ně lze vidět krevní cévy.

 

Očekávaná délka života

 

Typická délka života těchto ryb je 3 až 5 let. Dánio perlové se nedožívá vysokého věku. Život ve velkých skupinách zvyšuje jejich šance na delší život. Při správné péči a vhodných podmínkách se mohou dožít až 5 let nebo o něco déle.

 

Velikost Dánio perlové

Typické Dánio perlové dorůstá velikosti 3 cm. Při narození měří maximálně několik milimetrů. Svou velikostí patří k nejmenším sladkovodním rybám a většinou nikdy nedorostou více než 2 centimetry.

 

Přírodní prostředí a původ

Tato ryba byla poprvé objevena v roce 2006 v Asii, v Myanmaru, v oblasti poblíž povodí řeky Salween.

Jedná se o tropickou sladkovodní rybu, která je již na seznamu rychle ubývajících druhů ryb. Klesající populace této ryby jsou způsobeny obrovskou poptávkou akvaristů. To vedlo k ničení jejich přirozeného prostředí, což obvykle vede k nadměrnému odlovu, a tím se znemožňuje jejich bezproblémové rozmnožování.

 

Péče o akvárium a jeho příprava

Dánio perlové je malá, klidná ryba, která vyžaduje dobře udržovanou nádrž s množstvím rostlin a úkrytů. Dává přednost měkké, mírně kyselé vodě a měla by být chována v počtu nejméně 6 jedinců.

Voda v přirozeném prostředí, odkud ryby pocházejí, je obvykle mírně zásaditá a může dosahovat teploty až 25 °C.

 

Substrát

Dánio perlové dává přednost tmavému substrátu. Vhodné jsou také aktivní substráty, které mírně snižují PH vody.

 

Kolik kusů Dánio perlové můžeme chovat v 30litrovém akváriu ?

Ve 30litrovém akváriu můžete chovat malou až středně velkou skupinu 6 až 12 ryb. V tomto případě platí, že čím více ryb v akváriu, tím více péče je třeba věnovat kvalitě vody.

 

Parametry vody pro Dánio perlové

Během chovu je třeba sledovat zejména několik základních parametrů vody:

 

Teplota vody

Ideální teplota vody je přibližně 24 stupňů Celsia. Dánio perlové má ráda vyšší teploty vody než většina sladkovodních ryb.

Průtok vody

Přestože je péče o Dánio perlové snadná, onemocní, pokud je kvalita vody špatná nebo pokud je pohyb vody příliš rychlý. Dávají přednost pomalému pohybu vody, který je pro ně naprosto nejlepší.

Úroveň pH

Ideální hodnota pH vody pro Dánio perlové je 6,5 až 7,5. Dávají přednost méně kyselé a mírně neutrální kyselosti. Jsou poměrně citlivé na změny pH, proto jim věnujte zvláštní pozornost.

Tvrdost vody

Klíčem ke zdravému akváriu pro Dánio perlové je udržovat tvrdost vody v rozmezí 2 až 10 dKH.  Těmto rybám se bude dařit i ve středně tvrdé vodě.

Protože ryby potřebují čisté prostředí, doporučuje se častá výměna vody, a to alespoň jednou týdně. Toho lze dosáhnout výměnou čtvrtiny vody.

Osvětlení akvária

Dánio perlové je známe tím, že potřebuje obrovské množství slunečního světla. V akváriu by mělo být silnější osvětlení, aby se napodobilo jeho přirozené prostředí.

 

Krmení

Dánio perlové je všežravá, živí se rostlinnou i živočišnou potravou. Ve svém přirozeném prostředí konzumuje řasy a podobnou potravu. V akváriích je lze krmit drobnou živou potravou, jako jsou mikroskopické ryby, artemie a dafnie, a také drcenými rybími vločkami a peletami. Měly by být krmeny dvakrát denně, u mladších ryb třikrát. Lze také používat krmiva speciálně vyvinutá pro malé rybky.

 

Nejlepší krmivo

Dánio perlové je všežravá ryba. To znamená, že se živí jak rostlinami, tak jinými živočichy, například bezobratlými. Ve svém přirozeném prostředí neustále hledá potravu.

Dánio perlové jsou plaché ryby, takže jejich krmení může být zpočátku náročné. Nevyplouvají na hladinu akvária. Jako svačinu jim podávejte bílé červy, artemie a podobnou živou potravu. Aby byla jejich strava vyvážená, neustále je střídejte.

Jak často krmit?

Je třeba je krmit alespoň dvakrát denně.

 

Chování a temperament Dánio perlové

Dánio perlové jsou malé a plaché ryby. Díky tomuto chování jsou mírumilovnými společníky většiny sladkovodních ryb. Mohou dobře žít ve společných nádržích, ale potřebují dostatek úkrytů.

Doporučujeme, aby jich bylo nejméně 10, protože se budou cítit lépe chráněné a v bezpečí. Pokud jich bude více pohromadě, pomůže jim to překonat plachost.

Tyto ryby většinu času plavou u dna nádrže. Dělají to proto, že neustále hledají potravu.

Ve volné přírodě jsou zvyklí žít v husté vegetaci. Pokuste se to napodobit v akváriu vysazením velkého množství rostlin.

 

Chov  Dánio perlové

Je známo, že samice v době rozmnožování uvolňuje vajíčka, která pak samec přichází oplodnit. V tomto období je nejlepší, když je voda v akváriu měkká s minimálním osvětlením.

K úspěšnému rozmnožování ryb v akváriu můžete přispět následujícími způsoby:

Mělká nádrž s houbovým vzduchovým filtrem. V akváriu lze také nastavit teplotu na přibližně 24 °C. Do nádrže pak můžete umístit samici a samce.

V zásadě není nutné připravovat samce a samici na zahájení tření, ale poskytnutí dostatku živé nebo mražené potravy jim pomůže vše urychlit.

Proces rozmnožování obvykle iniciují samci. Ve většině případů uvidíte, jak samec začne v blízkosti samice předvádět tanec. Tímto tancem se snaží přesvědčit samici, aby začala klást vajíčka.

Jakmile samice naklade vajíčka, samec se nad nimi vznáší, aby je oplodnil. Všimněte si, že samička nenaklade příliš mnoho vajíček najednou, ale jedná se o proces, který může trvat i několik hodin, přičemž samec opakuje stále totéž.

Když jste si jisti, že tření a oplodnění je dokončeno, vyjměte dospělé ryby z nádrže. Tento postup pomůže zabránit možnosti, že samec nebo dokonce samice sežerou jikry.

 

Pohlavní dimorfismus

K rozlišení samců a samic Dánio perlové je třeba se podívat na zbarvení ryb. Samci jsou světlejší než samice. Samci mají také ploutve s pruhy.

 

galaxy rasbora

Tyto sladkovodní ryby s sebou přinášejí také nemoci. Akvaristé si těchto nemocí většinou všimnou pozdě, protože ryby jsou velmi malé. Tyto nemoci byste měli okamžitě léčit:

Hniloba ploutví

Dánio perlové trpí touto nemocí kvůli soubojům. Rány nebo řezné rány vzniklé při těchto střetech způsobují hnilobu ploutví. Jednoduchým řešením je udržovat vyvážený poměr samců a samic. Příznaky mohou být zhoršeny dalšími faktory v nádrži, jako jsou bakterie, patogeny atd.

Bílá skvrnitost

Bílá skvrnitost způsobuje rybám dýchací potíže. Projevuje se neklidným chováním, ale především bílými skvrnami na těle ryb. Tento příznak mizí, když jsou ve vodě ideální podmínky. Mezi další příznaky patří letargie a ryby přestanou přijímat potravu. Protože se jedná o běžné onemocnění, můžete se rozhodnout i pro volně prodejné léky k jejich léčbě.

Dalším onemocněním lze předcházet udržováním správné teploty vody a hygieny v nádrži.

 

Diskuze (0)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: