Caridina Blue Bolt: podrobný návod pro chov

Krevety Blue Bolt jsou mezi chovateli krevet absolutně nejvyhledávanějšími sladkovodními krevetami. V tomto článku se blíže podíváme na informace o jejich chovu.

Základní informace o krevetách Blue Bolt

Název : Caridina Blue Bolt

Další názvy Blue Bolt, BB, Bolt Shrimp, Blue Caridina, Taiwan bee

Vědecký název Caridina Catonensis sp. Blue Bolt

Velikost 2,5 - 3 cm

Optimální teplota 20 - 22 °C

Optimální PH 6,0 - 6,8

Optimální GH 3 - 6

Optimální KH 0 - 2

Dusičnany: Méně než 20 ppm

Barevná forma Modrá

2301_2_taiwan_bee_blue_bolt_3

Taxonomie krevet Blue Bolt

V chovu krevet je rozšířený názor, že krevety Blue Bolt jsou mutací krevety Taiwan Bee. Akvaristé se domnívají, že krevety Blue Bolt byly z velké části vyšlechtěny z genofondu druhu Caridina cantonensis. Názory na původ této varianty se však liší.

Někteří si myslí, že jde o kombinaci CRS, CBS a sněhobílých krevet. Jiní se domnívají, že přímá linie pochází z krevety Shadow Panda/King Kong nebo dokonce z krevety Pinto.  Tyto krevety najdete také v našem obchodě.

Přirozené prostředí

Tyto krevety se ve volné přírodě nevyskytují. Jedná sa o vyšľachtený druh kreviet

Popis krevet Blue Bolt

Krevetky Blue Bolt jsou jedny z nejkrásnějších akvarijních krevetek. Vyznačují se jasně modrým krunýřem, který postupně přechází do bílého těla. Zbarvení krunýře může být od intenzivně tmavě modré až po světle nebesky modrou s různou průsvitností. Obecně platí, že čím je krevetka modřejší, tím je kvalitnější.

Stejně jako všechny trpasličí krevetky dorůstají i krevetky Blue Bolt obvykle do velikosti 2-3 cm.

Po zřízení správného akvária a zajištění optimálních životních podmínek se krevetky Blue Bolt mohou rozmnožovat a žít až 1,5 - 2 roky.

Chování krevety Blue Bolt

Z behaviorálního hlediska jsou nesmírně zajímavé. Krevetky Blue Bolt nejsou plaší tvorové, což znamená, že je můžeme pozorovat za denního světla při jejich běžných činnostech. Díky tomu jsou skvělou volbou pro klidné společenské akvárium. Jsou zcela neškodné a nebudou nikoho v akváriu obtěžovat.

Blue Bolt  krevety nejsou teritoriální. Jsou spíše vysoce sociální a mají tendenci sdružovat se do velkých skupin, což může odrážet malou velikost a omezenou obranyschopnost těchto krevet. Ve skupině se cítí uvolněněji a sebejistěji. Zároveň jim chybí sociální struktura. To znamená, že nemají dominantního samce nebo samici. Proto doporučujeme na začátku chovu chovat alespoň 10 jedinců pohromadě.

Navzdory své malé velikosti jsou velmi mrštní a dokáží se pohybovat velmi rychle.

Krmení

Krmení krevet Blue Bolt je snadné. Stejně jako všechny sladkovodní trpasličí krevety jsou všežravci. Sežerou téměř jakoukoli potravu, kterou v akváriu najdou. V dobře vybudovaném akváriu si proto často samy najdou dostatečné zásoby potravy (řasy a biofilm).

To však neznamená, že je není třeba krmit vůbec. Je také dobré poskytnout jim speciální stravu pro krevety. Tím zajistíme, že se jim bude v akváriu dařit a začnou se množit.

Plán krmení

Krevety krmte v dávkách, které v akváriu vydrží maximálně 3 až 6 hodin. Pokud po této době zůstanou v akváriu nesnědené zbytky potravy, je lepší snížit množství krmiva a frekvenci krmení.

Překrmování

Přestože jsou krevetky Blue Bolt skvělými čističi, nemohou v akváriu vyčistit vše.

  • Překrmování může potenciálně zhoršit kvalitu vody.
  • Nesnědená potrava se rychle rozkládá a mění chemickou rovnováhu nádrže.
  • Překrmování může navíc způsobit propuknutí infekce.

Důležité: Krevety se velmi snadno krmí a ještě snadněji překrmují.

 

Výměna pancíře

Stejně jako ostatní korýši i krevety Blue Bolt se během růstu zbavují svého exoskeletu. Jednoho dne se prostě podíváte do akvária a všimnete si, že exoskelet pluje ve vodě.

Četnost výměny krunýře závisí na stáří krevety. Například u plně vyvinutých krevet k tomuto procesu dochází každých 4-6 týdnů, zatímco u nedospělých krevet každý týden nebo dva.

V tomto období budou krevetky vykazovat známky snížené aktivity a budou ještě méně komunikovat s ostatními obyvateli akvária. Doporučujeme nedotýkat se krevetek, protože jsou v tomto období velmi zranitelné a při vyrušení mohou uhynout.

Tip: Po dokončení výměny starého pancíře, ten nevyhazujte. Exoskelet obsahuje velké množství vápníku a mnoho dalších mikroprvků. Krevety ho později sežerou.

Péče a chov krevetek Blue Bolt

Chov krevetek Blue Bolt v akváriu může být trochu složitější, pokud s ním nemáte zkušenosti. Proto se tento druh obvykle nedoporučuje úplným začátečníkům.

Velikost akvária

Krevety Blue Bolt nevyžadují mnoho místa a mohou být chovány v akváriích o objemu 20 litrů a více. Doporučujeme však začít s akváriem o objemu alespoň 30 litrů.

Parametry vody

Teplota: optimální teplota by se měla pohybovat mezi 20 a 22 °C. Daří se jim však i při nižších a vyšších teplotách.

pH: Optimální pH vody pro tento druh by se mělo pohybovat mezi 6,0 a 6,8.

Tvrdost: Krevety Blue Bolt oceňují optimální hodnotu KH 0-2 a GH v rozmezí 3-6 GH.

Důležité: Kontrolujte parametry vody a pravidelně ji vyměňujte. Dbejte na stálou kvalitu vody. Trpasličí krevetky nemají rády velké a náhlé změny parametrů vody v akváriu, mohou mít kvůli tomu velké problémy s výměnou krunýře.

 

Typ vody a minerály

Tyto krevety vyžadují vodu vynikající kvality. Doporučujeme používat reverzní osmózu a remineralizační soli.

Systém reverzní osmózy je účinný a ekonomický způsob výroby vysoce čisté vody. Tato voda však neobsahuje žádné minerály, takže je třeba ji remineralizovat.

Substrát

Krevety Blue Bolt vyžadují aktivní (pufrovaný) substrát.

Aktivní substrát znamená, že mění (v našem případě snižuje) parametr vody (pH). Jak již víme, tyto krevetky mají rády pH nižší než 7.

Filtry

Nezbytná je také čistá voda. Doporučujeme používat houbové filtry. Jsou levné, snadno se udržují a čistí, poskytují velkou plochu pro krmení a jsou naprosto bezpečné pro mladé krevetky.

Ventilace

Protože druh Caridina cantonensis žije v horských potocích a řekách, potřebujeme pro naše krevety Blue Bolt také dobré provzdušnění.

Světlo

Světlo není pro krevety Blue Bolt důležité. Osvětlení by mělo být přizpůsobeno potřebám rostlin v nádrži.

Dekorace a rostliny

Není to nutné, ale krevety vám budou vděčné, pokud jim poskytnete úkryty. K tomu se skvěle hodí všechny druhy mechů.

Pohlaví krevet

Pohlaví krevety Blue Bolt se pozná podle několika ukazatelů.

  1. Větší krevety jsou samice. Samci jsou menší.
  2. Protože samice kladou vajíčka, je spodní strana (břicho) samice širší.
  3. Přítomnost sedla. V některých případech může být sedlo (na horní části těla za hlavou, kde se vajíčka ukládají před oplozením) slabě viditelné.

 

Chov krevet Blue Bolt

Pokud máte v akváriu správné parametry vody, krevetky Blue Bolt se začnou bez problémů rozmnožovat.

Pohlavně dospívají ve věku asi 3 až 4 měsíců. Samičky se líhnou před pářením a do okolní vody uvolňují určitou chemickou látku, která láká samce. To samcům signalizuje, že samice je připravena k páření, což způsobí, že samci krevetek začnou zběsile plavat v kruzích kolem nádrže a hledat ji.

Počet vajíček vyprodukovaných jednou samicí závisí na její velikosti. Samice začínají nosit snůšku vajíček pod ocasem. Samice si vajíčka ponechá po celou dobu inkubace (v závislosti na teplotě vody v akváriu se tato doba může pohybovat od 4 do 5 týdnů).

Poté samice Blue Bolt vypustí až 30-40 plně vyvinutých krevetek. Po vylíhnutí se mláďata tohoto druhu rodí jako drobné kopie dospělých - nejsou delší než 2 mm a jsou dokonale samostatná.

V této fázi nevěnujte pozornost jejich zbarvení. S dospíváním mláďat bude intenzivnější.

Křížení krevetek Blue Bolt

  1. Druhy rodu Caridina se nekříží s druhy rodu Neocaridina. Jejich společné chovy jsou tedy bezpečné.

 

Krevety Blue Bolt a vhodní společníci v akváriu

Ideálním místem pro krevety Blue Bolt je druhová nádrž, ale mohou být chovány i s jinými rybami, pokud jsou tyto druhy pečlivě vybrány. Je třeba se vyhnout velkým a/nebo agresivním rybám.

 

blue bolt - rashrimp

 

Diskuze (0)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: