Boraras brigittae - Razborka bornejská: podrobný návod na jejich chov

Boraras brigittae - Razborka bornejská je jednou z nejmenších ryb své čeledi, která se pyšní úžasně pestrými barvami. Hodí se pro chov v akváriích a nanoakváriích.

Navzdory své velikosti jsou bornejské razborky poměrně odolné ryby za předpokladu, že první měsíc adaptace proběhl úspěšně.

Pokud máte zájem o chov Boraras brigittae nebo se chcete o tomto druhu dozvědět více, v tomto průvodci péčí se dozvíte vše, co potřebujete vědět, včetně jejich chování, potravních preferencí, ideálního uspořádání nádrže a způsobu péče.

Zároveň si pak můžete tyto ryby sami zakoupit v našem obchodě.

 

Razbora Bornejska

Stručné poznámky o Boraras brigittae - Razborka bornejská

Název Rasbora bornaea

Vědecký název: Boraras brigittae

Druh vody: sladkovodní

Velikost nádrže (optimální ): ~30 litrů

Chov: Jednoduchý

Velikost: 1,5 - 2 cm

Optimální teplota: 22 - 28 °C

Optimální PH: 5,0 - 7,0

Optimální GH: 1 - 8

Obyvatelé horní až střední částitěla

Dusičnany: méně než 40

Temperament: Klidný

Očekávaná délka života: 4 - 8 let

Taxonomie Boraras brigittae

V roce 1978 popsal tuto rybu německý ichtyolog a akvarista Dieter Vogt (1927 - 2020) jako Rasbora urophthalma brigittae. V současnosti je správný název Boraras brigittae.

Království.

Fylum: Chordata (obratlovci)

Třída: třída: Actinopterygii (Rybožravé ryby)

Řád: Cypriniformes (mihule)

Čeleď: Cyprinidae

Rod: (malé ryby)

Druh: Boraras, Boraras, Boraras, Boraras, Boraras, Boraras, Boraras, Boraras: brigittae (B. brigittae)

Etymologie

Název tohoto rodu „Boraras“ je indický výraz pro tuto rybu, který se používá také na Malajském poloostrově. Kromě toho je „Boraras“ anagramem rodového jména „Rasbora“, symbolizujícího obrácený poměr břišních a ocasních obratlů, který je pro tento rod jedinečný.

Tento druh byl pojmenován „Brigittae“ na počest manželky Dietera Vogta, Brigitty.

Rozšíření Razborka bornejská

Boraras brigittae je endemitem Indonésie (ze Západního Kalimantanu a části Středního Kalimantanu). Jeho areál sahá od jihozápadního Bornea až po povodí řeky Jelai Bila u Sukamary.

Přirozené prostředí 

Ve svém přirozeném prostředí se bahňák bornejský obvykle vyskytuje v klidných stojatých tůních, příkopech, bažinách a pomalu tekoucích potocích.

Obvykle obývá oblasti s bahnitým substrátem a hustou vegetací. Voda často získává tmavě hnědý odstín díky tříslovinám a dalším látkám, které se uvolňují při rozkladu organických látek, jako je spadané listí, větve a naplavené dřevo.

Popis

  • Velikost. Jedná se o velmi malou sladkovodní rybu. Typická velikost dospělých jedinců tohoto druhu se pohybuje od 1,5 do 2 cm.
  • Tvar těla: Tělo je štíhlé, protáhlé a bočně stlačené. Tvar těla je do jisté míry typický pro břitvule.
  • Zbarvení. Hlavní zbarvení těla je červené nebo narůžovělé s výraznými černými pruhy po stranách a mírným ztluštěním uprostřed. Tato linie končí černou klínovitou skvrnou na začátku ocasní ploutve. Červený pruh se táhne podél horní části těla a sahá až ke kořeni ocasu.
  • Poznámka: V mládí má ryba tlumené zbarvení. Její odstíny se však zhruba v 1 roce věku stávají živějšími.
  • Ploutve. Ploutve jsou malé, poloprůhledné a mohou mít červené a černé pruhy. Na bázi ocasu je malá tmavá skvrna. Červené skvrny zdobí ocasní ploutev a červené jsou i části hřbetní a řitní ploutve.

Délka života Boraras brigittae

V současné době nejsou k dispozici žádné údaje o maximální délce života Boraras brigittae ve volné přírodě.

V akváriích se Boraras brigittae může za vhodných podmínek dožít přibližně 4 až 8 let.

Typické chování

Temperament:

Boraras brigittae jsou naprosto mírumilovné ryby. Ve společné nádrži nebudou nikoho obtěžovat. Tyto ryby nevykazují agresivní chování vůči jiným druhům ryb.

I když samci tohoto druhu mezi sebou soupeří o dominanci a dominantní samec si může dokonce nárokovat určité teritorium.

Každopádně i přes existenci hierarchie se všechny konflikty obvykle vyřeší, aniž by způsobily nějakou újmu. Jejich „souboje“ vypadají následovně: tváří v tvář jinému samci nebo hlavou k ocasu na sebe začnou „útočit“ ploutvemi a tělem směrem k sobě, přičemž zesílí jejich zbarvení.

Nekousají.

Společenskost:

Přestože je Boraras brigittae společenský druh, nezdržují se neustále v těsné blízkosti. Nejedná se tedy o hejnovou rybu, ale spíše o rybu hejnovou.

Doporučuje se začít se skupinou alespoň 6-8 jedinců v akváriu. Větší skupiny přispívají k jejich celkové spokojenosti a snižují úroveň stresu.

Aktivita: V případě, že se jedná o rybu, která se chová v souladu s pravidly pro chov ryb, může být její aktivita nižší:

Boraras brigittae je středně aktivní ryba. V akváriu většinou neplavou jako blázni, ale když se rozhodnou, dokážou se pohybovat opravdu svižně.

Tato malá rybka není příliš plachá. Naopak bude plavat poměrně aktivně i na volném prostranství. Samozřejmě může potřebovat nějaký čas, aby se přizpůsobila svému okolí.

Kromě toho si můžete všimnout, že při prvním seznámení ryba dokonce zbledne, což je zcela normální. Jakmile stres odezní, její barva se vrátí. Tento proces obvykle trvá několik hodin až několik dní.

Zajímavé je, že jejich schopnost skákat, zvláště když jsou vystresované nebo vyděšené, je v jiných zdrojích a článcích často přehlížena.

Umístění v nádrži:

Většinu času obvykle tráví v horní a střední části nádrže.

Rádi zkoumají své okolí a mají rádi zejména místa s vysokou a hustou vegetací nebo místa, kde se mohou schovat.

Charakteristické znaky:

  • Sociální charakteristiky: V případě, že se jedná o akvárium, je třeba se zaměřit na jehosociální charakteristiky.
  • Aktivita:
  • Umístění.
  • Klidný: Ano
  • Nippers: Ticho, klid: Ne
  • Skokani: Ano

Strava Boraras brigittae

Boraras brigittae je denní všežravec. V přírodě se živí mikroskopickými organismy včetně larev hmyzu v hustě zarostlých oblastech.

Nejsou příliš vybíraví v jídle. V akváriu lze boreálním bahňákům poskytnout různé druhy mražené nebo živé potravy, včetně:

  • krevety solné (Artemia salina) ,
  • Artemia nauplii,
  • Dafnie,
  • ovocné mušky,
  • chvostoskoky,
  • úhoři octoví,
  • kyklopové atd.

Obecně ochotně konzumují suchou a lyofilizovanou potravu, jako jsou vločky, pelety a chipsy, pokud je dostatečně malá, aby se jim vešla do tlamy a mohla být rozžvýkána a strávena. Velké kusy tablet, granulí a vloček je proto třeba rozdrtit na malé kousky (jako prášek).

Jak krmit:

Je to denní druh, proto je lepší krmit je ráno.

Ideální je krmit je v malých dávkách (alespoň 2x denně), nikoliv velkým množstvím jednou denně. Napodobíte tak jejich přirozené potravní chování a předejdete překrmování a zažívacím problémům.

Tip: Při krmení je lepší vybírat potravu, která zůstává déle na hladině a pomalu klesá ke dnu.

Rostliny

Ano, tento druh lze chovat v nádržích s rostlinami. Nebudou žrát žádné zdravé rostliny v nádrži. Tento druh nežere živý rostlinný materiál.

Chov a umístění

Před umístěním do nádrže je důležité vytvořit pro ně optimální prostředí. Proto se ujistěte, že je vaše nádrž řádně zarybněna.

Velikost nádrže:

Boraras brigittae jsou malé ryby a nevyžadují velký objem nádrže. Snadno je lze umístit do 20litrové nano-nádržky.

V ideálním případě jim bude mnohem lépe vyhovovat 40litrová nádrž. Tento objem postačí i pro 15-20 rybek. Neprodukují mnoho odpadu, takže pokud máte dobrou filtraci, je možné jich mít i více.

Ve větších nádržích se „ztratí“ a budou špatně vidět. Problémem nano nádrží je však udržování stabilních parametrů vody, což může být pro začátečníky poměrně náročné.

Důležité: Nezapomeňte, že Boraras brigittae je skokan! Proto je nutné přijmout preventivní opatření: používat těsně přiléhající kryt akvária, snížit hladinu vody, používat plovoucí rostliny atd.

Parametry vody:

Razborka bornejská ve volné přírodě obývá černou vodu. Toto zabarvení je způsobeno především přítomností tříslovin a dalších organických sloučenin, které se do vody vyluhují z rozkládajících se rostlinných látek, jako jsou listy, větve, rašelina atd.

Proto tyto ryby jednoznačně preferují stanoviště s velmi měkkou vodou a kyselými podmínkami.

Poznámka: Pro vytvoření tropického efektu „černé vody“ můžeme použít například roztok GlasGarten Liquid Humin+ s přírodním rašelinovým extraktem.

Teplota. V zimě snášejí nižší teplotu do 20 °C, pokud se pomalu aklimatizují.

pH: Ideální pH je mezi 5,0 a 7,0. V jejich přirozeném prostředí se jim daří v kyselých vodách.

Tvrdost: Nádrž by měla mít pokud možno také měkkou až střední tvrdost vody. Proto je přijatelné cokoli v rozmezí 1 - 8 GH. Nemají rády příliš tvrdou vodu.

Poznámka: I když se mohou přizpůsobit tvrdší vodě, v konečném důsledku to zkrátí jejich životnost.

Osvětlení:

Boraras brigittae nemají rády ostré světlo, které jim způsobuje stres. Tyto ryby mají rády tlumené osvětlení.

Pokud tedy vytváříte akvárium speciálně pro tento druh, měli byste uvažovat pouze o rostlinách, kterým se daří při slabém osvětlení, a také o plovoucích rostlinách, které pomohou vytvořit v akváriu tlumené osvětlení.

Proudění vody:

V přirozeném ekosystému obývají mělké vody, kde proud chybí nebo se pohybuje velmi pomalu. Nejsou to silní plavci.

Proto se pro nádrže s tímto druhem doporučuje stojatá voda nebo velmi pomalé proudění vody.

Filtrace:

Filtrace bude rozhodující, protože částečně ovlivňuje proudění vody v akváriu. Proto se doporučuje volit filtry s minimálním průtokem, například houbovou filtraci.

Substrát:

Žádné zvláštní požadavky.

V nádržích s rostlinami můžete použít aktivní substrát, kromě toho, že zvýší rychlost růstu rostlin, pomůže také udržet nízkou hladinu pH ve vodě.

Tip: Ačkoli si můžete do nádrže vybrat jakýkoli substrát, je lepší, když má tmavou barvu, aby ryby vypadaly na pozadí kontrastněji.

Problémy

Přestože jsou Boraras brigittae ryby velmi malé, jsou poměrně odolné a houževnaté.

Rozmnožování Boraras brigittae

Proces rozmnožování Boraras brigittae není bohužel ve vědecké literatuře prakticky prostudován.

Některé články naznačují, že jejich rozmnožování není nijak zvlášť obtížné. V dobře zavedených, vyspělých akváriích se může začít objevovat malé množství mladých jedinců bez zásahu člověka. Ve skutečnosti tomu tak není.

Jejich chov v akváriích se také ukázal jako obtížný.

Základní informace o chovu:

  • Boraras brigittae je roznášeč jiker.
  • Pohlavní dospělosti dosahují ve věku 8 až 10 měsíců.
  • Tyto ryby se třou denně. Samice kladou pouze 2-3 jikry denně.
  • Rodiče se o jikry a/nebo mláďata nestarají.
  • Pohlavní dimorfismus je slabý. Samice jsou o něco větší a mají kulatější břicho. Samci mají ve srovnání se samicemi živější zbarvení.
  • Inkubace vajíček trvá 24 až 48 hodin.
  • Po vylíhnutí jsou mláďata v prvních dnech života odkázána na vaječný vak jako na zdroj potravy.
  • Po 4 až 5 dnech se mláďata pokoušejí plavat a zaujímají vodorovnou polohu. Od této chvíle tráví mláďata většinu času plaváním a často se ukrývají mezi rostlinami. V této fázi jsou téměř zcela průhledná.
  • Po 5-7 dnech se mohou živit mikrořasami, octovými úhoři, mořskými řasami a solnými krevetami.
  • Po 1,5-2 měsících se víceméně podobají dospělcům, i když plného zbarvení obvykle dosáhnou až v prvním roce života.

Odchovná nádrž (tření)

  • Teplota: 26-28 °C
  • pH: 5,0-6,5,
  • tvrdost: 1 - 6 GH,
  • tlumené osvětlení,
  • na dně těrné nádrže je umístěna ochranná síť nebo mop na tření,
  • žádný substrát (aby se jikry lépe hledaly a sbíraly),
  • přidejte naplavené dřevo, mandlové listy, vařené olšové šišky a/nebo černé přípravky na úpravu vody kvůli tříslovinám a změkčení vody. Můžete také přidat dešťovou vodu nebo vodu s RO,
  • pro snížení síly tekoucí vody,
  • použijte další předfiltr, abyste zabránili nasávání mláďat.

Pro tření vyberte 2-3 páry chovných ryb. Vytvořte rodičům podmínky krmením velkým množstvím živé potravy, například kyklopů, slaných krevet a artémií po dobu několika týdnů.

Důležité: Po tření odstraňte rodiče z nádrže, aby nedošlo k sežrání jiker a plůdku.

 

Boraras brigittae a vhodní spoločníci v nádrži

Jedná se o velmi přátelskou rybu, která je vhodná i do nano nádrží.

Při výběru dalších živočichů je důležité zohlednit jejich velikost a chování. Nemohou soupeřit s jinými druhy a mohly by se stát terčem šikany.

Ryby: Tato ryba může být chována s jinými mírumilovnými rybami podobné velikosti. Nebudete mít úspěch, pokud je budete chovat s většími nebo agresivními rybami; budou trávit veškerý čas schováváním se mezi rostlinami.

Tuto rybu lze chovat s jinými mírumilovnými rybami podobné velikosti. Nebudete mít úspěch, pokud je budete chovat s většími nebo agresivními rybami; budou trávit veškerý čas schováváním se mezi rostlinami.

Krevety: V případě, že se jedná o rybu, která se může chovat jako rybka, je třeba, aby se jí vyhnula:

Tyto malé rybky budou skvělým doplňkem akvária s krevetami. Boraras brigittae neublíží dospělým ani mladým trpasličím krevetkám, které jsou staré několik týdnů.

Nejsou to aktivní lovci, a protože obývají převážně horní a střední vrstvy nádrže, pravděpodobnost setkání s mláďaty krevetek se snižuje.

Proto jsou často považovány za vynikající partnery krevetek v nádrži. Chov těchto ryb s krevetami ukázal, že populace krevet se bez ohledu na to neustále zvyšuje.

Šneci:

Chilli rasbory jsou kompatibilní s jakýmkoli sladkovodním plžem. Nežerou je ani je neobtěžují.

Vyhýbejte se jim:

  • Velké a/nebo agresivní

Závěrem

Boraras brigittae je fascinující a krásná akvarijní rybka.

Jsou velmi mírumilovné a v podobných podmínkách mohou koexistovat s různými druhy ryb. Je skvělým doplňkem do společenských akvárií.

Hlavním problémem však podle mého názoru je, že jejich chov v zajetí je poměrně obtížný.

 

Diskuze (0)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: